Lespakket: Doodgewoon in de klas

Vakgebied & deelgebied: godsdienst | geschiedenis | kunst en cultuur
Doelgroep: groep 7 en 8
Tijdsduur: van één lesuur tot themaweek
Producent: Nederlands Uitvaart Museum 'tot zover'                     

Inhoud
Hoe kun je leerlingen ondersteunen en leer je ze op een luchtige manier omgaan met dood en verlies? Door les te geven uit de digitale lesomgeving ´Doodgewoon in de klas´. Haal de dood uit de taboesfeer. Gebruik deze concrete handvatten om met het onderwerp aan de slag te gaan. Voor groep 7/8.

Lesmateriaal | open de digibordmodule

Op www.doodgewoonindeklas.nl staat de nieuwe digitale lesmethode over doodgaan, afscheidnemen, rouw en herinnering. Hier krijg je gratis en zonder inloggegevens toegang tot alle lesonderdelen, verschillende werkvormen, een praktische handleiding en ouderbrief.

Het lesmateriaal is gemakkelijk en flexibel in gebruik en passend bij de leeftijd en de leefwereld van leerlingen uit groep 7 en 8. De opdrachten zijn deels digitaal en downloadbaar en kunnen zowel klassikaal, individueel als in kleine groepjes worden uitgevoerd. De leerlingen gaan met de volgende onderwerpen aan de slag:

- Alles gaat voorbij.
- Begraven en cremeren.
- Rituelen en cultuur.
- Rouw en herinnering.

Hieronder vind je tevens de links naar het lesmateriaal:
Aan de slag: Handleiding | Infobladen rituelen en cultuur
Werkbladen: Rituelen en cultuur | Verdriet en herinneringen delen | Dood in taal (antwoorden) | Geschiedenis van de laatste eer (antwoorden) | Laatste wensen | Bucket list

Voor thuis: Brief voor ouders | Huiswerkopdracht: 'Een goed gesprek'

Waarom zijn lessen over de dood belangrijk?
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Ook jouw leerlingen krijgen vroeg of laat te maken met dood en afscheid. Wacht niet op een calamiteit, maar praat hierover vóórdat er tranen zijn. Zo geef je ze bagage mee voor toekomstige momenten.

Geef je leerlingen het gevoel dat alle emoties er mogen zijn. Maak ze vast een beetje vertrouwd met het onderwerp. De dood is bovendien een fascinerend thema waar kinderen nieuwsgierig naar zijn.
Ga naar de website voor meer informatie over het lesmateriaal.

facebook 32x32.png
Volg Doodgewoon in de klas via Facebook

 

        
Lespakketportaal is onderdeel van
portalengroep.nl
Al het educatieve nieuws volgen? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

home tabletportaal

Toon ook de tools van:

informatie over deze functie

Nieuws

twitterlinkedinPinterestLespakketportaal
Op het lespakketportaal vinden leerkrachten les- pakketten en lesbrieven voor het basisonderwijs. Al het lesmateriaal is gratis toegankelijk en eenvoudig te gebruiken. Wij wensen u veel plezier bij het gebruik van de educatieve pakketten!

twitterlinkedinPinterest

Een lespakket plaatsen?
Veel uitgeverijen en stichtingen ontwikkelen prachtig lesmateriaal, maar weten niet altijd de doelgroep leerkrachten primair onderwijs te bereiken. Als u een lespakket of lesbrief onder de aandacht wilt brengen, neem dan contact met ons op. Wij positioneren het graag voor u.